http://www.nedstatbasic.net/apply?ref=1&accountname=Lib+Aria Lib Aria: donderdag, maart 16, 2006

donderdag, maart 16, 2006

Cordon aan een zijden draadje...???

bron: BELGA & DE STANDAARD 16.03.2006

Zestien burgemeesters bereid te onderhandelen met Belang

BRUSSEL - Na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zijn minstens 16 Vlaamse burgemeesters bereid te onderhandelen met het Vlaams Belang, ook al druist dat lijnrecht in tegen het partijstandpunt.

Volgens De Morgen mikt het VB doelbewust op CD&V-burgemeesters met een traditioneel sterke lokale machtsbasis om het cordon te doorbreken, omdat zij op die manier hun meerderheid kunnen redden.

Het Laatste Nieuws deed woensdag rondvraag bij de 308 Vlaamse burgemeesters, van wie er elf onbereikbaar waren of niet wilden reageren. Het vaakst gehoorde argument tegen het cordon sanitaire was dat ,,de nationale thema's op lokaal niveau niet tellen''.

,,Ik zie hun extreme standpunten echt niet doordringen tot in het gemeentebeleid'', zei Paul Vanhie (Actief), de burgemeester van Ledegem. ,,Stel dat we één VB'er nodig hebben om een meerderheid te kunnen vormen, dan zullen we onze kiezers niet in de steek laten'', zo stelde Freddy Vranckx, de VLD-burgemeester van Lubbeek. Ook Luc Martens, oud-minister en CD&V-burgemeester van Roeselaere, keert zijn rug niet naar het Belang: ,,Yves Leterme is zelf toch ook met hen gaan praten na de Vlaamse verkiezingen? Wat is het probleem dan?''

Volgens De Morgen maakt Filip Dewinter zich sterk dat heel wat lokale CD&V-burgemeesters zonder nationale ambitie de navelstreng met hun partij zonder al te veel problemen zullen doorknippen, om op die manier hun meerderheid te redden. ,,Ze hebben geen nationale ambities. De CD&V leeft er bij gratie van hen, niet omgekeerd. Die situatie stelt zich minder bij de VLD'', aldus de Belang-kopman.

...

bron: BELGA & LE SOIR 16.03.2006

Le cordon anti-Blok tient à un fil

Certains bourgmestres flamands sont désormais sûrs que l'extrême droite sortira de son isolement au soir des communales.

C'est la petite phrase de Johan Vanshoenwinkel, le maïeur VLD de Wellen. L'élu ne joue pas les premiers rôles, mais son point de vue d'homme de terrain est partagé par des observateurs de plus en plus nombreux : « Le cordon sanitaire sautera le soir du 8 octobre. »

On a dit de ce bourgmestre qu'il plaidait, avec quelques autres, pour une participation du Vlaams Belang (ex-Blok) au pouvoir, au lendemain des communales. Il dément. Mais il est prêt à parier que le cordon sanitaire, qui confine jusqu'à présent le VB dans l'opposition, ne résistera pas aux tiraillements post-électoraux.

Les états-majors des partis rappellent à l'ordre les élus, comme le bourgmestre de Schoten, qui sont prêts à franchir le pas. Mais un bourgmestre sur cinq refuse désormais de confiner le Blok dans l'opposition.

...

bron: Het Belang van Limburg 15.03.2006

Cordon sanitaire staat op springen

Vier van de 44 Limburgse burgemeesters zien een samenwerking met Vlaams Belang na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober wél zitten. CD&V’ers Jos Beuls en Theo Kelchtermans (foto) en VLD’ers Hugo Philtjens en Johan Vanschoenwinkel zijn bereid om het cordon sanitaire te doorbreken.
Dit blijkt uit een rondvraag van Het Belang van Limburg.
“Als het in het voordeel is van de gemeente, zie ik een samenwerking met Vlaams Belang wel zitten. De gemeente moet immers bestuurbaar blijven, door welke partij dan ook,” zegt burgemeester Jos Beuls (CD&V) van Zutendaal. Ook de Peerse burgervader Theo Kelchtermans (CD&V) vindt dat “samenwerking moet mogelijk zijn met alle partijen die onze ideeën erkennen en onze voorwaarden aannemen, en dit geldt ook voor Vlaams Belang.”
VLD’er Hugo Philtjens van Kortessem “wil samenwerken met partijen in het belang van Kortessem, zelfs al is dit met het Vlaams Belang.” Hij nuanceerde zijn standpunt nadat hij een telefoontje kreeg van zijn voorzitter Bart Somers.
VLD’er Johan Vanschoenwinkel van Wellen trekt tenslotte de vergelijking met Antwerpen. “Daar besturen ze liever met zes partijen. Dan ben je verkeerd bezig. Je moet zoveel water bij de wijn doen, waardoor je op het einde alleen maar water overhoudt. Dan is het beter om met het Vlaams Belang in zee te gaan”.
In een reactie noemt CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen de standpunten van zijn burgemeesters “genuanceerd.” “Wij hebben nooit gezegd dat er niet kan gepraat worden met het VB. Ook Yves Leterme heeft dat trouwens gedaan. Maar er mogen geen samenwerkingsakkoorden gesloten worden. Het partijstandpunt daarover is altijd duidelijk geweest.”
Het VLD-standpunt hierover is al langer bekend: “Wie samengaat met het VB, zet zichzelf buiten de partij.”


bron: Het Belang van Limburg 15.03.2006

VLD-Wellen ontkent samenwerking Vlaams Belang

De VLD-afdeling in Wellen stelt dat noch haar huidige mandatarissen noch diegenen die bij de gemeenteraadsverkiezingen opkomen gaan samenwerken met het Vlaams Belang.
Dat melden voorzitter Marc Weeghmans en schepen Jeannine Leduc woensdag.
Ze reageren daarmee op een bericht in de krant Het Belang van Limburg. Daarin werd de Wellense burgemeester Johan Vanschoenwinkel (VLD) geciteerd, waarin hij een vergelijking maakt met de bestuurssituatie in Antwerpen.
"Daar besturen ze liever met zes partijen. Dan ben je verkeerd bezig. Je moet zoveel water bij de wijn doen, waardoor je op het einde alleen maar water overhoudt. Dan is het beter om met het Vlaams Belang in zee te gaan", luidt het.
De Wellense partij-afdeling stelt in een reactie "dat noch haar huidige VLD-mandatarissen, noch de op 8 oktober te verkiezen mandatarissen op enigerlei wijze zullen samenwerken met de niet democratische partij Vlaams Belang". Daarmee bevestigen Weeghmans en Leduc het nationale partijstandpunt.

...

bron: Het Laatste Nieuws 16.03.2006

16 burgemeesters willen onderhandelen met VB

Filip Dewinter is er zeker van dat veel CD&V-burgemeesters de navelstreng met hun partij zullen doorknippen.Na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zijn minstens 16 Vlaamse burgemeesters bereid onderhandelingen te beginnen met het Vlaams Belang (VB), ook al druist dat lijnrecht in tegen het partijstandpunt, zo staat donderdag in Het Laatste Nieuws. Volgens De Morgen mikt het VB doelbewust op CD&V-burgemeesters met een traditioneel sterke lokale machtsbasis om het cordon te doorbreken, omdat zij op die manier hun meerderheid kunnen redden.

En Leterme dan?
Het Laatste Nieuws deed woensdag rondvraag bij de 308 Vlaamse burgemeesters, van wie er elf onbereikbaar waren of niet wilden reageren. Het vaakst gehoorde argument tegen het cordon sanitaire was dat "de nationale thema's op lokaal niveau niet tellen". "Ik zie hun extreme standpunten echt niet doordringen tot in het gemeentebeleid", zei Paul Vanhie (Actief), de burgemeester van Ledegem. "Stel dat we één VB'er nodig hebben om een meerderheid te kunnen vormen, dan zullen we onze kiezers niet in de steek laten", zo stelde Freddy Vranckx, de VLD-burgemeester van Lubbeek. Ook Luc Martens, oud-minister en CD&V-burgemeester van Roeselaere, keert zijn rug niet naar het Belang: "Yves Leterme is zelf toch ook met hen gaan praten na de Vlaamse verkiezingen? Wat is het probleem dan?"

Navelstreng
Volgens De Morgen maakt Filip Dewinter zich sterk dat heel wat lokale CD&V-burgemeesters zonder nationale ambitie de navelstreng met hun partij zonder al te veel problemen zullen doorknippen, om op die manier hun meerderheid te redden. "Ze hebben geen nationale ambities. De CD&V leeft er bij gratie van hen, niet omgekeerd. Die situatie stelt zich minder bij de VLD", aldus de VB-kopman.

bron: Het Laatste Nieuws 13.03.2006

Cordon tegen Vlaams Belang op barsten in Schoten

CD&V en VLD, de twee grootste coalitiepartijen in Schoten, zijn elk apart bereid om na de verkiezingen van 8 oktober met het Vlaams Belang (VB) te praten als ze samen geen meerderheid bereiken.

Marie-Rose Morel
Vlaams Belang trekt in Schoten naar de kiezer onder leiding van Marie-Rose Morel. CD&V en VLD besturen de gemeente nu samen met de sp.a, maar willen liever zonder de socialisten verder. Ook een coalitie met Groen! zien ze niet zitten. "Als wij één zetel winnen en de VLD blijft status quo, dan kunnen we met z'n tweeën opnieuw een meerderheid vormen", zegt burgemeester Harrie Hendrickx (CD&V). "Lukt dat niet, dan sluit ik een coalitie met het Vlaams Belang niet uit".

Contraproductief cordon
Ook lokaal VLD-voorzitter Paul Valkeniers wil in dat geval wel nadenken over samenwerking met het VB, in overleg met zijn partijtop. "Ik ben al jaren tegen het cordon sanitair, omdat dat contraproductief is", aldus Valkeniers. Marie-Rose Morel reageert intussen enthousiast. "Ik geef meteen mijn plaats op in het Vlaams Parlement om burgemeester te worden, maar van mij mag het ook Harrie Hendrickx zijn", luidt het.