http://www.nedstatbasic.net/apply?ref=1&accountname=Lib+Aria Lib Aria: woensdag, maart 15, 2006

woensdag, maart 15, 2006

Verhofstadt krijgt lof van Habermas

Verhofstadt krijgt lof van Habermas bron: "De Standaard online"

Jürgen Habermas.

Het gebeurt niet elke dag: onze premier wordt opgehemeld door een van de grootste levende filosofen.


De Duitse filosoof Jürgen Habermas (76), de laatste grootheid van de Frankfurter Schule en nog altijd betrokken bij elk groot maatschappelijk debat in Duitsland, kreeg eind vorige week in Wenen de ,,Bruno-Kreisky-prijs'' overhandigd. Hij vermeldde premier Guy Verhofstadt in zijn dankrede, waarin hij praatte over de rol van intellectuelen in het huidige maatschappelijke debat.

Habermas stelde vast dat die rol in tijden van massamedia beperkter is dan vroeger. Filosofen als hij moeten vooral inspringen als ze speuren dat er belangrijke evoluties zijn die nog niet door anderen worden opgemerkt, zei Habermas.

,,Wat mij vandaag het meest beroert, de toekomst van Europa, vinden anderen op dit moment nog abstract en vervelend'', zei hij. Maar als de Europese Unie tegen 2009 de ,,polariserende vraag naar de finaliteit van de Europese eenmaking niet tot voorwerp van een Europawijd referendum maakt, dan is de toekomst van de EU beslist in de richting van een neoliberale orthodoxie''.

In dat geval speelt Europa zijn aparte rol op het wereldtoneel kwijt en is de eigenlijke idee achter Europa verloren, meent Habermas. Hij pleit ook voor een Europees leger.

Habermas beëindigde zijn toespraak met een verwijzing naar Verhofstadts nieuwe Europa-boek, dat ook in het Duits verschijnt: ,,Met al deze ideeën weet ik me in overeenstemming met de Belgische premier Guy Verhofstadt, die zo net het manifest 'De Verenigde Staten van Europa' heeft uitgebracht. Aan de hand van dat voorbeeld ziet u, dames en heren, dat politici die de vinger aan de pols houden, soms intellectuelen mee op sleeptouw kunnen nemen.''

Habermas is weliswaar van oudsher een overtuigde sociaal-democraat, maar dat zal de liberale premier waarschijnlijk niet storen bij het in ontvangst nemen van het compliment. Verhofstadt was gisteren overigens in Athene om er zijn ,,Verenigde Staten van Europa'' in het Grieks voor te stellen, later op de maand volgen nog Berlijn en Rome.