http://www.nedstatbasic.net/apply?ref=1&accountname=Lib+Aria Lib Aria: zaterdag, mei 14, 2005

zaterdag, mei 14, 2005

De PREMIER aan het woord.

Verhofstadt: 'B-H-V was enkel valstrik van CD&V'

CD&V wilde enkel een crisis uitlokken over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde om de federale regering te doen vallen. Dat verklaart premier Guy Verhofstadt in een interview met De Morgen, waarin hij snoeihard uithaalt naar CD&V, die federaal de oppositie aanvoert, maar wel in de Vlaamse regering zit. De harde woorden van Verhofstadt dreigen de al erg gespannen verhouding in de Vlaamse regering van Yves Leterme (CD&V) nog meer op scherp te zetten.De regering-Verhofstadt kreeg gisteren opnieuw het vertrouwen van de paarse meerderheid in de Kamer en kan, na de B-H-V-crisis, weer volop aan de slag. In de Vlaamse regering blijft de situatie erg gespannen. Nog minstens tot woensdag blijven alle activiteiten in het Vlaamse Parlement en de Vlaamse regering opgeschort. Discrete gesprekken tussen de kopstukken van de regering zorgden gisteren wel voor een voorzichtige dooi en het besef dat iedereen samen door wil gaan in de bonte regering van CD&V-N-VA, SP.A-Spirit en VLD.

Intussen haalt premier Verhofstadt niettemin stevig uit naar zijn Vlaamse evenknie Yves Leterme. Dat Leterme zijn coalitiepartners woordbreuk verwijt omdat ze geen splitsing van B-H-V konden forceren noemt Verhofstadt "klinkklare onzin". "Liegen is geen politieke term, maar wat daar verklaard wordt, is totaal strijdig met de waarheid", vindt Verhofstadt. "Al bij het afsluiten van het akkoord is duidelijk gesteld dat we de federale regering niet zouden laten vallen.

De tekst in het Vlaamse regeerakkoord had enkel tot doel om de druk op de Franstaligen te verhogen. Er is dus niemand die mag zeggen dat we onze handtekening verloochend hebben."Verhofstadt vermoedt in de B-H-V-kwestie een manoeuvre van CD&V om de federale regering pootje te lichten. "CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen kwam enkele dagen geleden op tv nog zeggen dat de splitsing er moest komen zonder een enkele toegeving aan de Franstaligen. Allez, moet ik er een tekeningetje bij maken? CD&V wou helemaal geen akkoord. Zij wilden de regering laten vallen en Verhofstadt buiten dragen uit de Wetstraat 16."